ER ZIT EEN DEADLINE AAN HET DUIVELTJE OP JE SCHOUDER

Herken je dat? Er staat al een tijdje een klus op je to do lijst, waar je tegenop ziet. Je weet niet precies waar je moet beginnen, je vraagt je af of je wel voldoende kennis in huis hebt en je twijfelt over de aanpak. Je gaat ervoor zitten, maar je bent niet gefocust. Je laat je afleiden door je inbox en voor je het weet ben je met iets anders bezig en is de dag voorbij.

Hoe doorbreek je dit? Hoe dring je die kritische verlammende stem naar de achtergrond en kom je in actie?

Als je erover nadenkt heb je het waarschijnlijk al eens gedaan. Onder druk van een deadline. Dan is er ineens focus en daadkracht. Je kiest voor een aanpak en maakt er het beste van. Ik durf te beweren dat dit 9 van de 10 keer ook goed heeft uitgepakt. Je innerlijke criticus had er vast wat op aan te merken, maar gold dat ook voor je omgeving?

Ziet er goed uit!Helemaal niet!

Ik zal een persoonlijk voorbeeld geven. Toen ik begin 30 was zat ik een de afrondende fase van een HBO studie. Na 4 jaar avondstudie kwam het einde inzicht, wat een opluchting had moeten zijn, maar de scriptie die ik moest schrijven hing als het zwaard van Damocles boven mijn hoofd.

Ik heb nog niet genoeg kennis in huis.

Wat zorgde ervoor dat ik omsloeg? De gedachte dat ik straks als enige uit de klas geen diploma zou halen, maakte mij strijdbaar. Het zou toch gvd (exusé moi) niet zo zijn dat ik niet zou slagen en de rest wel? En dit voelde ik in mijn hele lijf. En elke keer dat ik weer werd dwarsgezeten door het duiveltje op mijn schouder, kon ik dit gevoel oproepen en aan de slag.

Aan de slag!

Waarom vertel ik dit? Om je te helpen realiseren dat je het niet op het laatste moment hoeft aan te laten komen. Met de deadline inzicht, lukt het je om je innerlijke kritische stem naar de achtergrond te verplaatsen en ontstaat er ruimte voor een andere geluid. Eentje die je vooruit helpt, die zorgt van actie en resultaat. Welk geluid is dat, waar komt het vandaan? Als je daar eens stil bij staat kun je hem oproepen wanneer je wilt.

Hoe ziet jouw textwolkje eruit?

Weer even terug naar die klus op je to do lijst, waar je tegenop ziet. Ik heb niet de illusie dat je die nu moeiteloos oppakt. Ik ben wel optimistisch genoeg om ervan uit te gaan dat je met de informatie in dit artikel een andere weg in kunt slaan. En hoe vaker je deze weg bewandelt hoe vertrouwder hij wordt. Om je op weg te helpen heb ik vier tips voor je op een rij gezet, zodat je er praktisch mee aan de slag kunt:
 

TIP 1
De kwaliteiten die je inzet op het moment dat het water aan je lippen staat, staan altijd al tot je beschikking. Je kunt ze op ieder gewenst moment inzetten. Ze zijn alleen onder gesneeuwd omdat het duiveltje op je schouder gewend is om zoveel ruimte te krijgen. Benoem die ondergesneeuwde kwaliteiten (daadkrachtig, besluitvaardig, grondig, etc.) Schrijf ze op en geef ze een eigen tekstwolk die je tevoorschijn haalt als je aan je klus begint. Vind je het lastig om je kwaliteiten te benoemen, dan is Google je vriend. Daar kun je hele lijsten vinden. Bijvoorbeeld hier.
 

TIP 2
Zorg ervoor dat je je kunt focussen, dat je niet gestoord wordt door e-mail, collega’s etc. Ook als die irritante kritische stem nu opduikt, aangeven dat je daar nu geen tijd voor hebt. Er moet gewerkt worden! Stop desnoods oordopjes of muziek in je oren. Neem je voor om 1 uur onafgebroken te werken, gun jezelf een kleine pauze en doe dit nog een keer. Zorg voor een kleine beloning in de pauze, bijvoorbeeld een lekker tussendoortje. Er zijn ook apps voor op je telefoon die je hierbij op een leuke manier ondersteunen, bijvoorbeeld ‘Forest: Stay Focused’.
 

TIP 3
Als er geen harde deadline is, maak er dan zelf een. Door bijvoorbeeld met een collega af te spreken dat je het op datum x aanlevert voor een review.
 

TIP 4
Zorg dat iets in je omgeving je herinnert aan het positieve gevoel dat je hebt als je lekker aan het werk bent, wanneer je in een goede flow zit. Ik kreeg tijdens die laatste fase van mijn studie onderstaand kaartje van een vriendin wat precies uitbeeldde wat ik voelde als ik in de juiste flow zat. Door er simpelweg naar te kijken voelde ik de strijdkracht in mij opkomen en ging ik weer door.

Go for it

Op zoek naar meer handvatten hoe om te gaan met het duiveltje op je schouder? Neem contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend gesprek.