ONBEWUST GEDRAG

Enig idee wat je op een dag allemaal volautomatisch doet? Je gelooft het waarschijnlijk niet (ik in ieder geval niet, de eerste keer dat ik het hoorde). 95% van wat je doet, doe je onbewust. Ga er maar eens op letten. Kijk alleen maar hoe je er nu bijzit. Heb je bewust gekozen voor deze houding? Had je door dat je met je voet zat wiebelen of met je vingers zat te spelen?

Denk eens terug aan je eerste rijlessen. Weet je nog hoe ongelooflijk lastig het was om in je spiegels te kijken, die fietser in de gaten te houden, te remmen en terug te schakelen, allemaal op hetzelfde moment? Ken je ook dat moment dat je ineens op je bestemming bent aangekomen terwijl je met je gedachte heel ergens anders was? Zonder dat je daar bewust mee bezig was, heb je keurig afstand gehouden van je voorligger, geremd en geschakeld op de juiste momenten en de afslag naar huis genomen. Je hebt geleerd om iets wat je eerst heel moeilijk vond, volautomatisch uit te voeren.

Onbewust gedrag komt tot stand door ervaring en herhaling. Dit geldt ook voor onbewuste overtuigingen en gedachten. Als je op school altijd ruzie had met dat rotjoch Bart, zal de naam Bart altijd iets negatiefs oproepen. Als ik kippensoep ruik, denk ik ‘getver!’ Alleen omdat ik een keer goed ziek ben geweest na het eten van kippensoep.

Hoe zit dat op je werk? Daar ben je toch heel bewust bezig, zou je denken. Hoe vaak heb je aan het eind van de dag gedacht: ‘Waar ben ik nou de hele dag mee bezig geweest? Ik ben helemaal niet toegekomen aan wat ik mij had voorgenomen.’

Waarom is het goed om dit door te nemen? Omdat je iets wilt veranderen. Je wilt niet meer constant twijfelen aan je eigen kunnen, je wilt niet meer doodmoe en onvoldaan zijn na een dag werk. Je wilt weer genieten van je werk, vertrouwen op je eigen expertise , productiever zijn en verder komen in je carrière. Wat moet je dan veranderen?
Einstein

Einstein vrij vertaald: Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.