Misery

STOP AND SMELL THE … MISERY

Een slecht humeur een positieve draai geven, kan dat altijd?

Deze vraag kwam van een van mijn coachklanten. Voor het gemak noem ik haar Suzan. Ze had een aantal vlogs over dit onderwerp gevolgd en allerlei tips gehoord om jezelf uit een dal te halen.

Moet je dat altijd willen, vroeg ik mij af?

Enerzijds ben ik overtuigd van de kracht van positieve psychologie. Hier schreef ik eerder over in de blog ‘Flex your joy muscle’; meer aandacht voor de goede dingen in het leven maakt je weerbaarder wanneer je wordt geconfronteerd met de minder mooie kanten van het leven. Ik geloof ook dat hoe je denkt (positief of negatief) invloed uitoefent op je gemoedstoestand. En dan zijn er nog de verschillende hormonen die bijdragen aan een gevoel van welzijn (oxytocine, serotonine, dopamine). Het is bekend dat we de aanmaak van deze hormonen zelf kunnen stimuleren door o.a. beweging. Dus ja, met positief denken en bewegen kun je je humeur positief beïnvloeden.

Maar ik geloof ook in de kracht van emoties, inclusief de minder fijne emoties. Het is niet altijd goed om onprettige emoties te negeren of weg te stoppen. Vaak hebben ze iets te vertellen.

Suzan was moe en lusteloos, na weer een slechte nacht. Ze wilde niet moe en lusteloos zijn, ze wilde een vrolijke en opgeruimde moeder zijn. Ze baalde dubbel omdat het haar niet lukte om haar stemming een positieve draai te geven, zoals ze had meegekregen vanuit de vlogs. Het oordeel dat Suzan over zichzelf velde was niet fraai: lui omdat ze op de bank bleef zitten, zwak omdat ze er niet in slaagde om haar stemming om te buigen en een slechte moeder omdat ze nu geen leuke dingen kon doen met haar kindje.

'What you resist, persists'
-Carl Jung-

De Zwitserse psychiater Carl Jung schreef hierover: what you resist, persists; door het gevecht aan te gaan, gaat er meer energie in zitten. Je voedt het en het wordt groter. Of in een eenvoudige formule: Lijden = pijn x weerstand.

Het gevecht aangaan bracht Suzan in deze situatie geen verbetering. Niets doen was voor haar geen optie, ze wilde er niet aan toe geven en zeker niet in zwelgen. Wat dan?

Door er met Suzan over te praten en te vragen wat haar lijf en leden haar eigenlijk probeerde te vertellen, kwam zij erachter dat zij behoefte had aan rust en begrip. Ze kwam er ook achter, dat ze zichzelf die rust en begrip ontzegde vanuit de overtuiging dat je altijd maar heppiedepeppie moet zijn.

Het leven is niet altijd een feestje. Dit inzicht zorgde ervoor dat Suzan zichzelf een moment van rust gunde, ze kon begrip opbrengen voor zichzelf en als gevolg daarvan ook beter voor zichzelf zorgen. Hierdoor voelde zij zich al beter en was ze verrassend genoeg eerder verlost van haar miserabele bui.

Dit gaat over compassie, meer nog over zelfcompassie.

Compassie betekent mild en begripvol zijn, niet oordelen. Accepteren dat het leven niet altijd een feestje is, zonder erin te zwelgen.

Probeer zelfcompassie eens voor jezelf, een volgende keer dat je niet lekker in je vel zit. Luister naar wat je emoties jou proberen te vertellen, wees begripvol en mild voor jezelf. En ervaar dan net als Suzan het heilzame effect.

'Mis het niet, laat je raken'
-Loesje-

 

4 tips voor meer zelfcompassie: 

 

1 Wees je eigen beste vriend

Oordeel niet te streng over jezelf. Benader jezelf zoals je een dierbare zou benaderen, mild en begripvol. Waar heb je nu behoefte aan? Zorg voor jezelf.

 

2 Knuffelen

Geef jezelf een knuffel. Misschien vind je dat gek en krijg je er een ongemakkelijk gevoel bij, maar probeer het gewoon. Er is een wetenschappelijke grondslag: bij knuffelen en lichamelijke aanraking maakt je lichaam oxytocine aan. Oxytocine draagt bij aan een gevoel van welzijn. Het wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dus sla je armen om je heen en houd jezelf stevig vast :). Je kunt ook over je armen wrijven of met je handen over je gezicht wrijven. 
 

3 Het leven is niet altijd een feestje
Accepteer dat het leven niet altijd een feestje is. Lijden hoort bij van het leven. Voor iedereen en in honderden verschillende gradaties. Het komt en het gaat.

 

4 Humor en relativeren

Wat mij helpt wanneer ik in de put zit en zwelg in zelfmedelijden, is een nummer van Brigitte Kaandorp 'Ik heb een heel zwaar leven'. Het maakt dat ik om mijzelf kan lachen en helpt relativeren. Dat maakt het minder zwaar en makkelijker te dragen.

Ben je net als Suzan erg streng voor jezelf en besef je dat dit je leven onnodig zwaar maakt? Verlang je naar een vrijer & blijer bestaan en kun je daarbij wat hulp gebruiken? Neem dan contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.