Help, ik ga over mijn grenzen heen!
Een overspannen werknemer of een werknemer met een burn-out, daar wil je als werkgever niet aan denken. Maar vooral de doorzetters, manusjes van alles en werknemers die er 300% voor gaan vallen in die kuil van overspannenheid en belanden ziek thuis. Wendy is als coach gespecialiseerd in de preventie van burn-out of overspannenheid, maar ook als het in de ogen van de werkgever én werknemer ‘te laat is’, geeft Wendy veel inzichten en tools om te achterhalen waar de problemen echt liggen en hoe je ze op kunt lossen.
Niet zeuren en klagen: doorgaan!
Manou voelde zich aan het einde van het jaar moe. De druk was heel hoog geweest de afgelopen twee jaar zowel op het werk als thuis. Ze werd gevoelig, kreeg moodswings en de emoties liepen hoog op. Ze werd zelfs letterlijk blind toen ze een verslag van haar werkgever aan het uittypen was. Als harde werker ging ze over haar eigen grenzen heen. Ze dacht niet meer aan haar eigen gevoel en haar eigen belang. Ze kreeg fysieke klachten, kon zich niet meer concentreren en de moeheid werd steeds erger. Ze liep zichzelf voorbij en was daarbij heel streng voor zichzelf.
‘Niet zeuren en klagen. Tanden op elkaar en doorgaan.’
Zich ziekmelden vond ze afschuwelijk. Ze kon het niet maken ten opzichte van haar werkgever en voelde dat ze faalde. Het voelde extra moeilijk doordat haar baas net vader werd.
Manou en haar werkgever Nick praatten altijd al redelijk veel en kwamen tot de conclusie dat ze niet lekker in haar vel zat. Haar energie nam af en ze kreeg minder zin in haar werk. Ook was Manou niet meer zo nauwkeurig als voorheen. Thuis was het veel geweest, maar ook werk was een onderdeel van het probleem en dat probleem wilde Nick wegnemen. Om te bepalen hoe ze dit het beste konden doen, vroeg hij Wendy om hulp. Later bleek Manou er wat dieper in te zitten dan gedacht, waardoor het traject ter voorkoming van burn-out een andere vorm aannam. Gelukkig waren ze er hierdoor nog wel op tijd bij.
In gesprek
Het eerste gesprek van Manou en Wendy was om te ervaren of ze een klik hadden. Dat was nodig, zodat Manou zich figuurlijk bloot kon geven. Op advies van Wendy maakt Manou een afspraak met de huisarts en ze kreeg het advies: ziekmelden.
Ondanks dat alles in haar protesteerde, heeft ze toch het advies van Wendy ter harte genomen en zich ziekgemeld. Nick stond erachter en gaf haar de ruimte om te werken aan zichzelf.
In de eerste week kwam de vermoeidheid eruit. In de tweede week liep Manou tegen de muren op. Dit was echt moeilijk. Het advies van Wendy was: ga in een fauteuil zitten en doe niets. Manou voelde zich schuldig, maar probeerde het elke dag een uurtje en zette door.
Ze had wekelijks contact met Wendy, maar het bleef lastig om om hulp te vragen. Ze belde Wendy niet tussendoor; het mocht wel, maar ze deed het niet. Wendy nam daarom het initiatief om te bellen en Manou schreef ondertussen hele verhalen op het online portaal van Wendy. Ze schreef wanneer ze daar behoefte aan had. Ook midden in de nacht. Ze legde haar hulpvraag neer bij Wendy. Dit voelde erg prettig; je geeft je nood aan en bent niemand tot last. Dat was voor Manou belangrijk. Ze mocht het op haar eigen manier doen.
Aan het werk
Na week 3 wilde ze weer aan het werk. Manou wilde het geleerde in de praktijk brengen; ze ging de strijd aan door op therapeutische basis haar werk op te bouwen en weer die prikkels te ontvangen.
Wendy kwam nu wekelijks bij Manou thuis en later in het traject gingen ze wandelen. Dit hielp Manou, die slecht stil kon zitten. Wendy spiegelde haar en dat hielp Manou om kritisch naar zichzelf te kijken.
Voor geen enkele werkgever is dit leuk of prettig, maar Nick en Manou hadden veel contact en het was Nick helemaal duidelijk dat dit niet te voorkomen was. Manou was relatief snel weer terug en haar afwezigheid kon het bedrijf goed opvangen. Nick heeft nooit het gevoel gehad dat dit Manou haar schuld was, dat ze niet haar best deed. Nick heeft zelf erg gewaardeerd hoe zowel Wendy als Manou rekening met hem en zijn positie als werkgever hielden. Zijn relatie met Manou is ondanks haar burn-out of overspannenheid nooit onder druk komen te staan en hij ziet het als een vorm van persoonlijke ontwikkeling die sommige mensen moeten doormaken.
Leren
Manou heeft geleerd dat de hectiek en drukte altijd blijft, maar dat ze nu de keuze heeft of ze luistert naar de druktemaker in zichzelf. Ze beseft dat nieuwe patronen aanleren en eigen laten worden belangrijk is. Eerst is alles onwennig en eng, want je bent zo gewend om in je valkuilen te stappen. Maar als je andere mogelijkheden ziet, dan zijn die angsten ook niet meer zo groot.
Manou heeft ook praktisch een aantal maatregelen genomen. Ze lakt een nagel van haar hand. Dan weet ze dat als ze aan het typen is, dat ze niet te snel gaat: je kunt maar een ding tegelijk. Ze laat zich niet opfokken door de werkdruk. Ik ben belangrijk, vertelt die nagel.
En ze herhaalt regelmatie de zin moet ik dit nu doen?
Moet - Ik – Dit – Nu – Doen? Welk woordje kan anders. Het helpt Manou om te beseffen dat er keuzes en mogelijkheden zijn.
Nick ziet ook de verandering. Manou is bewuster bezig met haar werk en zichzelf. Haar concentratie en zorgvuldigheid in werken is volledig terug of misschien zelfs beter dan ervoor. Ze pakt wat meer rustmomenten, doet minder tegelijk en neemt de tijd voor haar taken. Lees hieruit niet dat ze minder hard werkt, dat is zeker niet het geval. Ze doet iets minder op een dag maar levert goed werk en dat heeft hij liever dan veel, maar rommelig werk wat ze later weer moeten corrigeren.
Aanbevelen
Zowel Nick als Manou kunnen Wendy echt aanbevelen. Wendy is echt. Ze huilt soms met je mee. Ze toont begrip en ze begrijpt ook echt waar je zit door haar persoonlijke ervaring. Ze zit naast je in dat dal en dat is fantastisch. Maar vooral geeft ze je handvatten om uit dat dal te klimmen. Manou heeft geleerd om niet terug te blijven vallen. Zonder Wendy waren de klachten er nog of was ze helemaal in burn-out gevallen of had ze haar baan opgegeven. Ze kan Wendy dan ook aan iedereen aanbevelen en heeft dat ook gedaan! Ook de psycholoog die Manou kreeg toegewezen via de huisarts was onder de indruk. Die raadde Manou aan om verder te gaan met Wendy. En ook zij wilde mensen doorverwijzen aan Wendy.
Manou Zuidhof en werkgever Nick Zuurbier - Van Alkemare Horeca- en Bedrijfsmakelaardij
Interview door en met dank aan Susanna Klaver van Leessst Uitgeverij.